Kevytyrittäjiin kuluu monenlaisia oman alansa ammattilaisia. Voit olla taiteilija, ruokalähetti, muusikko tai vaikkapa liikunnanohjaaja. Laskutuspalvelut mahdollistavat että kevytyrittäjä pystyy laskuttamaan asiakkaitaan helposti. Laskutuspalvelun toimintaperiaate on että yrittäjä toimittaa heille verokorttinsa ja näin palveluntarjoaja hoitaa yrittäjän veroasiat. Vertauksena esimerkiksi toiminimiyrittäjän täytyy huolehtia verojen, työttömyysturvan ja muiden kulujen maksusta itse. Tällä kertaa käymme läpi kevytyrittäjän YEL-maksuja, veroja sekä sosiaaliturvaa. Tervetuloa lukemaan blogia!

YEL-maksusta on hyötyä kevytyrittäjälle

Kun tehdään töitä yrittäjänä, sosiaaliturva on hieman erilainen ja on muutama asia, mikä on hyvä ottaa huomioon. Mikä työskentelet toiminimellä tai jos olet kevytyrittäjä, jonka vuosituloraja on yli 8200 euroa ja yritystoimintasi on kestänyt yli neljä kuukautta, tulee sinun ottaa yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. Tämä pakollinen vakuutus on merkittävä yrittäjän eläke-ja sosiaaliturvan kannalta sillä sairauspäivärahan määrä sekä työttömyyskorvaus lasketaan sinulle YEL-työtulon perusteella.
Tästä syystä YEL-tulo taso on todella tärkeää alusta saakka määritellä oikealle tulotasolle, jokainen maksettu YEL-vakuutusmaksu kasvattaa yrittäjän
eläkettä ja parantaa sosiaaliturvaa. YEL-maksu on myös verovähennyskelpoinen.
Siis mikäli yrittäjä ottaa omia tulojaan vastaavan YEL-vakuutuksen, eivät työttömyysturva tai sairauspäiväraha ole yhtään sen alhaisempia kuin tavallisella palkansaajalla. Jos YEL-maksun määrä mietityttää sinua, löytyy internetistä paljon erilaisia laskureita, jotka voivat auttaa sinua arvioimaan YEL-vakuutuksen summaa ja eläkkeesi määrää.

Kevytyrittäjän laskutuspalvelu pitää huolen myös veroista

Kevytyrittäjän verotus on hyvin samanlainen kuin tavallisen palkansaajan veronmaksu. Laskutuspalvelu, kuten Finjob Oy, ottaa vastaan kevytyrittäjän verokortin, kun kevytyrittäjä laskuttaa asiakastaan laskutuspalvelu hoitaa lakisääteiset vähennykset ja omat palvelumaksunsa. Tämän jälkeen laskutuspalvelu tilittää loppusumman kevytyrittäjälle.
Kun antaa laskutuspalvelun hoitaa yrityksen hallinnolliset tehtävät, ei silloin tarvitse itse huolehtia esimerkiksi yrittäjän ennakkoveroista. Nämä ennakkoverot tulee maksaa jos toimii vaikkapa toiminimellä. Kun on kevytyrittäjä, ennakonpidätykset sekä muut velvoitteet huolehditaan laskutuspalvelun toimesta.
Suunnitellessa asiakkaalle tulevan laskun loppusummaa, kannattaa siihen sisällyttää kilometrikorvaukset ja muut kevytyrittäjän kulut, kuten arvolisävero. Sinulle syntyy arvolisäverovelvoite kun myyt tavaroita tai palveluita yli 15 000 eurolla per tilikausi, tilikausi on 12kk. Tällöin sinun tulisi liittyä arvolisävero rekisteriin. Yksityiskohtaisempia tietoja saat laskutuspalveluyritysten omilta verkkosivustoilta.

jaa