Laadukkaat varastokalusteet sekä varaston tarpeet huomioon ottaen mitoitetut säilytystilat tekevät varastosta toimivan ja tehokkaan. Tarjolla on paljon erilaisia säilytysratkaisuja sekä turvallisuutta edistäviä varusteita, kuten liukumisenestomattoja sekä törmäyssuojia, jotka sopivat pienempiinkin varastoihin.

Varaston suunnittelu

Varaston suunnittelu on silloin helppoa, kun saatavilla on monipuoliset varastokalusteet, kuten lukittavat peltikaapit, varastohyllyt, oikein mitoitetut varastolaatikot sekä muut työskentelyä tehostavat varastoratkaisut. Kaikkein luotetuimpia ja tunnetuimpia varastokalusteita ovat kuormalavahyllyt sekä pientavarahyllyt. Varsinkin pientavaroille kuten esimerkiksi varaosille, tarvitaan useita laatikostoja, jotta esineet olisi helppo löytää niitä tarvittaessa. Varastolaatikot taas toimivat parhaiten hieman isommille tavaroille, niitä on tarvittaessa kätevää siirrellä, kun ne ovat valmiiksi pakattuja. Kuormalavoille on tarjolla omat, suurta painoa kestävät hyllyköt, joilta niitä voidaan siirtää asianmukaisella laitteistolla. Erilaiset verkkoseinät tai verhot toimivat tilanjakajina varastoissa, niiden tärkein tehtävä on kuitenkin olla suojaavana elementtinä varastoympäristössä. Näin mahdolliset tippuvat tavarat eivät pääse putoilemaan varastontyöntekijöiden päälle, vaan jäävät verkkoon. Tärkeitä työvälineitä varastoissa ovat myös työkaluvaunut, tikkaat sekä erilaiset pinoamisvaunut tai isommissa varastoissa trukit. Tietenkään unohtamatta hyllymerkintöjä, jotta varastosta olisi helppoa löytää etsimänsä. Organisoitu työympäristö tekee työskentelystä tuottavampaa.

Varastojen turvallisuus

Heikko varastosuunnittelu ja huonolaatuiset varastokalusteet ovat riskejä varaston turvallisuudelle. Huono tilankäyttö saattaa aiheuttaa törmäyksiä, huonosta ergonomiasta aiheutuvia vammoja, kaatumisia sekä työntekijöiden tai tavaroiden putoamisia. Tästä syystä varastoalue tulisi erotella työskentelyalueisiin ja toisiinsa liittyvien työskentelyvaiheiden alueet tulisi myös sijoittaa lähekkäin toisiaan.

Vastaanottoalue on kiireisin paikka varastossa, joten tilava vastaanottoalue sekä selkeästi merkityt kulkusuunnat vähentävät törmäyksen todennäköisyyttä. Kaikki turvallisuutta koskevat merkinnät tulee siis olla näkyvillä niin selkeästi että niitä ei voida ohittaa. Toinen varastoissa tapaturmia aiheuttava tekijä ovat sotkuiset työtilat, sillä liukastumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä onnettomuuksia varastotöissä. Jos työskentelyalueet ovat täynnä sinne kuulumattomia pakkauksia, on varastossa liikkuminen haastavampaa. Tästä syystä, täytyy lajitteluun ja lastaukseen määritellä omat työalueensa sekä tarjota riittävästi roskasäiliöitä pakkausmateriaaleille. Lattioille voi asettaa liukumattoja, kunnes mahdolliset liukastumisvaarat on saatu puhdistettua asianmukaisesti. Hyvin valitut varastokalusteet ovat osa toimivaa logistiikkaa ja ne luovat samalla jokaiselle varaston kävijälle turvallisen työympäristön. Kun myös ergonomiaan kiinnitetään huomiota, työtapaturmien vaara vähentyy huomattavasti.

Ota yhteyttä varastokalusteiden ammattilaiseen, jolla on laaja kokemus varastojen hallinnasta, kun tarvitset apua varaston suunnitteluun ja toteutukseen. EAB Finland Oy tarjoaa laajan valikoiman varastokalusteita erilaisiin tarpeisiin.

jaa